God Jul och Gott Nytt 2011

2010-12-22

Jag vill önska alla läsare och skrivare  En God Jul och Ett Gott Nytt 2011.


Kommentera

Lindansaren av Elsie Johansson

2010-12-12

Jag har nu läst den fina och gripande ungdomsboken  Lindansaren av Elsie Johansson, utgiven på Bonnier Carlsen. En mycket spännande och stark berättelse om nioårige Patrik som hamnar i ett moraliskt dilemma. Hans granne dör av en olyckshändelse, Patrik tar på sig skulden för det inträffade och rymmer. Boken tar även upp främlingsrädsla som ständigt är ett aktuellt ämne men den slutar trots allt i ljusa färger. Jag hoppas att många barn,ungdomar och vuxna har läst denna bok för det är den värd. Lindansaren har gjort mig nyfiken på de två andra barn och – ungdomsböcker Elsie skrivit: Mormorsmysteriet och Kattbreven.


Kommentera

Elsie Johansson-min inspiratör i ord

2010-12-06

För en kort tid sedan hade jag ett mycket givande samtal med författaren Elsie Johansson om skrivande i hennes hem i Uppsala. Hon har sedan jag läste hennes roman Glasfåglarna 2002 varit min stora inspiratör i ord. Det gläder mig att jag äntligen har fått träffa henne. Elsie har skrivit ett tjugotal böcker sedan  1979 då hon debuterade  med diktsamlingen Brorsan hade en vevgrammofon. Hon har även fått en mängd litterära priser och utmärkelser under åren bl.a. Moa-priset 1999, ABF:s litteraturpris 2006 och Sveriges Radios Romanpris 2009. Elsie Johanssons författarskap innefattar diktsamlingar, romaner , barn- och ungdomsböcker. Jag vill framhålla  hennes romaner: Kvinnan som mötte en hund, Trilogin om Nancy( Glasfåglarna, Mosippan och Nancy), Näckrosträdet och Sin ensamma kropp. Och sist men inte minst  Dikter  1979-1989 där hennes fyra diktsamlingar finns samlade i en gemensam volym utgiven av förlaget En bok för alla. Boken håller på att ta slut på förlaget och jag hoppas att den kommer i nytryck. Jag rekommenderar den till alla jag möter. Jag är lycklig ägare till ett exemplar. Det är bland de bästa dikter som skrivits i Sverige.

Elsie Johanssons språk är skimrande oavsett om hon berättar om en skör potatisblomma eller en ensam människas desperation.

Vid vårt möte fick jag ungdomsromanen Lindansaren som gåva av Elsie så nu är det tid att utforska hennes samtliga barn och – ungdomsböcker som jag ännu inte har läst.

Jag rekommenderar å det varmaste Elsie Johanssons böcker!Kommentera