Nyss hemkommen från Bokmässan.

2010-09-28

Jag är nyss hemkommen från Bokmässan i Göteborg. Det krävs några dagar för att smälta intrycken från detta bok-tivoli. Jag besökte mässgolvet på torsdagen där jag kunde ta till mig en del av de afrikanska författarna. På fredagen lyssnade jag på fem seminarier:

Flickor i flickböcker 2.0 där journalisten Annica Carlsson Bergdahl samtalade med litteraturvetaren Eva Söderberg och barn-och ungdomsförfattarna Eva Susso och Sara Kadefors. Historiska perspektiv, författarnas läsupplevelser i barndomen, barnboksförfattarens samhällsansvar osv. var intressanta frågor som togs upp.

Konsten att skapa en bilderbok. Fem olika illustratörer i en diskussion om illustratören som konstnär och konsten i bilderboken. Medverkande var Emma Adbåge, Eva Lindström, Joanna Rubin Dranger, Anna-Clara Tidholm och Marit Törnqvist som leddes av Pontus Hammarén. Inspirerande och roligt att höra om deras syn på sitt arbete med bilder.

Skriv dina minnen! Ett underhållande och tänkvärt samtal mellan kulturjournalisten Kaj Schueler och den fantastiska författaren Torgny Lindgren. Hans senaste bok är Skriv dina minnen,Norstedts förlag. Lindgren ansåg att minnena finns inte, det är bara tankar. Han vill förmedla ljus, livshållning och munterhet i sina berättelser men han försöker dölja munterheten eftersom det inte anses så fint. Han nämnde även den rädsla som präglat hans liv p.g.a. andra världkriget och lungsoten i barndomen. Det är viktigt för honom att finna den rätta formen till sitt stoff.

Extremhögern – på väg att bli rumsren? Journalisten Christoph Andersson, min klasskamrat från gymnasiet, har skrivit en rykande aktuell bok Från gatan in i parlamentet -Om extremhögerns väg mot politisk makt, Norstedts förlag. Jag citerar en del av baksidestexten: ”De är tillbaka, 60 år efter andra världskrigets slut och nazismens sammanbrott. Från gatorna tågar de in i små och stora parlamentariska församlingar. Allt från kommunfullmäktige i Södertälje till tyska delstatsparlament -och självaste EU-parlamentet i Bryssel. Men den moderna extremhögerns politiska mål är inte att få egen majoritet, utan att bli vågmästare”. Jag har ännu inte läst den, återkommer då med mina tankar.

Hur vi hanterar våra värsta känslor? Författaren och zen-coachen Inger Edelfeldt som skrivit Hur jag lärde mig älska mina värsta känslor, Optimal förlag samtalade med psykologen och psykoterapeuten Marta Cullberg Weston som skrivit boken Avund och konkurrens, Natur & Kultur. De diskuterade hur man kommer loss ur de svåra känslorna och samtidigt lär sig något viktigt om sig själv och hur man kan utvecklas vidare.

Detta var ett litet, litet smörgåsbord ur det gedigna seminarieprogrammet från bokmässan 2010.


Kommentera

Snart stundar bokmässan

2010-09-14

Göteborg slår upp portarna för bokmässan 23-26 september 2010. En kärleksförklaring till boken. Det stora intresset för läsande och skrivande känns fysiskt och tydligt när jag varje år är där. Hittills har det säkert blivit minst 15 gånger. Det känns som lilla julafton när det fullspäckade seminarieprogrammet dimper ner i brevlådan i juni varje år. Många seminarier har det blivit och med åren har mina krav ökat och jag väljer numera föreläsningar som utmanar mig, det som är obekant. Då kan jag få möta nya litterära världar som överraskar. I år är Afrikas litteratur i fokus och måste upptäckas. För övrigt vill jag rekommendera Rum för poesi och svenska kyrkans scen Se människan som brukar ingå i entrébiljetten. Har du aldrig varit där, gör ett besök. Glöm inte att vila benen ibland och drick mycket vatten!


Kommentera